dieta cetogenică



Este o dietă bogată în grăsimi, săracă în hidrocarburi și cu un nivel adecvat de proteine care este preponderent folosită în medicină pentru tratamentul unor afecțiuni precum epilepsia la copii. Această dietă permite organismului să folosească grăsimile ca sursă de energie alături de glucoză. În dieta standard toate hidrocarburile sunt convertite în glucoză care apoi transportată la țesuturi este folosită precum un combustibil. Dar atunci când dieta conține puține hidrocarburi ficatul eliberează acizi grași, glucoză și corpi cetonici pe care ii pune în circulație ca surse de energie. Corpii cetonici sunt extrem de importanți pentru că în contextul unui nivel scăzut de glucoză în sânge reprezintă o formă de energie foarte eficientă și sunt preferați de celulele nervoase în majoritatea cazurilor.

În funcție de scopul cu care se implementează această dietă raportul dintre cantitățile de macronutrienți consumate pot varia. De obicei cantitatea netă de hidrocarburi este limitată la 20g iar cantitatea netă de grăsimi raportată la cantitatea netă de proteine trebuie să fie 2:1 sau uneori chiar 3:1 și 4:1.

În ultimii ani deita cetogenică, prescurtat denumită "keto", a devenit foarte populară pentru că este un instrument foarte eficient și sutenabil de optimizare a greutății corporale și performaței atletice și mentale. Variațiuni ale dietei cetogenice sunt tot mai des folosite în medicină în tratamentul unor boli precum diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, cancerul, diverse boli autoimune, Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică, migrene, Parkinson, tulburări de somn și multe altele.

Pe lângă scopul medical această dietă are diverse variațiuni populare mult vehiculate în social media. Acestea pot fi defectuos formulate și interpretate, și pot duce la greșeli și probleme severe. Din nefericire anumite consecințe pot deveni vizibile prea tărziu și astfel pot deveni ireversibile. Acest lucru nu se întâmplă datorită consumului ridicat de grăsimi și proteine sau datorită eliminării hidrocarburilor, ci datorită particularităților și supraconsumului de anumite ingrediente precum: uleiuri vegetale, inclusiv uleiul de măsline sau de cocos, lactate, semințe, alune, mirodenii, ingrediente exotice care presupun tratamente cu conservanți sau aditivi, îndulcitori sau plante foarte bogate în anti-nutrienți sau care provoacă inflamații cronice sau perturbă sistemul autoimun ( spanac, roșii, brocolli, vinete, migdale, arahide, ciocolată )

Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a evita orice accidenete neplăcute recomandăm să urmați o dietă cetogenică formulată individualizat de catre un medic sau nutriționist experimentat cu acest tip de alimentație.

Keto

ÎNAPOI SUS
undefined